Socratisch gesprek

Een socratische gesprek aan de keukentafel is een oefening in zelf denken.

Waar wil jij eens dieper op ingaan?

 

Zaterdagavond van 19.30 – 22.00 uur met een drankje na.

  • zaterdag 26 januari 2019: wat is privacy?
  • zaterdag 23 februari 2019: wat is somberheid?
  • zaterdag 30 maart 2019: wat is eigenbelang?

 

Je kunt me bereiken via hagenanja@hotmail.com

 

Iedereen kan zelf met een vraag komen. Dan maken we een keuze. Maar mocht dat niet lukken dan nemen we de vraag die achter de datum staat.

 

Ben je nieuw aan tafel? Lees dan even de bijlage en bedenk: teksten/kennis van internet of uit boeken spelen geen enkele rol, specifieke kennis is ook niet vereist.

 

Wél vereist zijn een actieve gesprekshouding en een flinke dosis volharding en geduld, want het pad/gesprek gaat niet altijd over rozen. Het brengt inzicht waar je misschien niet op bedacht was. Er is plek voor 3 of 4 personen aan de keukentafel.

 

We gebruiken concrete ervaringen uit het dagelijkse leven. We nemen de tijd om een onderwerp  zorgvuldig te onderzoeken en gebruiken de flipover om zicht op onze beginvraag te houden.

 

Het uitgangspunt van Socrates was dat je inzicht verwerft door zelf na te denken. Hij probeerde iemand tot inzicht te laten komen door een gesprek: vragen stellen, iemands eigen voorbeelden en ervaringen onderzoeken, analyseren enz. Hoe ging dat dan? Wat deed je toen? en Waarom? Kon je het ook anders doen?