Flyer

Nu begrijpt iedereen wat Froukje doet!

 

Ik bel aan en word hartelijk ontvangen door Froukje. We kennen elkaar al jaren en daarom is het leuk om voor haar een flyer te maken. Froukje is naaister. Ze troont me mee naar haar werkzolder en laat me van alles zien. Stoffen, garens, glitters en knoopjes… tientallen laadjes gaan even open en weer dicht. Froukje is gedreven en ik vraag haar grondig uit. Denk ik. Dacht ik!

 

Ik vraag wat ze ‘doet’, waarom ze het ‘doet’ en voor wie. En hoe. Hoe komt ze aan haar klanten en vooral, wat 'doet’ ze niet. Want wat blijkt: Froukje is niet zomaar naaister. Zij maakt specifieke kleding op maat voor mensen met een beperking zoals een scheve heup of voor mensen, die in een rolstoel zitten. Dat ze geen gewone doorsnee naaister is, is niet de issue, maar nu ze een flyer laat maken, wordt ze gedwongen om goed over haar core business na te denken. Dat is lastig.

 

Mijn werk bestaat uit actief luisteren, inspelen op en doorvragen naar details en slijpen en schaven aan de tekst. En ruimte geven aan reflectie, want vaak hoor ik: “Nee, zo zit het eigenlijk niet. Ik wil geen gewone klanten, ik maak geen confectie. Ik wil ook geen reparatiewerk. Want ik heb een goed oog voor asymmetrie en ik heb er plezier in, om juist die vervelende naad of plooi in de rug glad te krijgen, omdat daardoor het draagcomfort in de rolstoel verbetert.” En het gaat er Froukje al helemáál niet om een grote hoeveelheid klanten binnen te halen. Nee, die ene trouwjurk, die mooie mantel geheel op maat. Gemaakt - met intense aandacht - voor die ene mens. Perfectie, ongeacht de hoeveelheid uren. Daar gaat het Froukje om.

 

En mij ook, want uiteindelijk zegt Froukje: “Jaaah, dit is het, zo staat het goed!” Ik heb haar vakmanschap, kunde én echtheid opgeschreven in drie krachtige alinea’s. Mijn advies is, neem de tijd, onderzoek de kern van de zaak en richt je op wat iemand écht doet. Twijfel je ook wel eens aan je teksten? Laat er even naar kijken door een professional. De issue is immers: begrijpen jouw klanten wat je doet?